Homepage » Investor Relations » Romanian Investors

Romanian InvestorsCare este strategia de investitii a NEPI?

NEPI investeste in proprietati imobiliare generatoare de venit, care includ spatii de retail, cladiri de birouri si spatii industriale, precum si in dezvoltari imobiliare atent selectate in implementarea carora grupul joaca un rol activ. NEPI nu este implicata in speculatii cu terenuri si nu investeste in proprietati rezidentiale. O atentie deosebita este acordata calitatii si bonitatii chiriasilor, iar proprietatile sunt administrate in mod activ.

Unde este inregistrata NEPI?

NEPI este infiintata si inregistrata in Isle of Man.

De ce ar trebui sa cumpar actiuni NEPI?

Achizitionand actiuni NEPI, investitorii au posibilitatea:

  • sa detina indirect o parte dintr-un portofoliu de cladiri de birouri si centre comerciale de calitate superioara; acest tip de achizitie este accesibila de obicei doar investitorilor mari, datorita valorii investitiilor necesare;
  • sa-si diversifice propriile portofolii de investitii pentru a obtine expunere pe imobile comerciale de calitate;
  • sa beneficieze de distributii regulate rezultate din veniturile generate de activele imobiliare ale NEPI.

Unde este listata NEPI si cum pot cumpara actiuni NEPI?

Actiunile NEPI sunt listate pe piata principala a Bursei de Valori din Johannesburg si pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti. Actiunile pot fi achizitionate, vandute si transferate la oricare din cele trei burse.

Cat de lichide sunt actiunile NEPI?

In anul 2015 au fost tranzactionate 126.340.657 actiuni NEPI pe Bursa de Valori din Johannesburg.

De unde pot afla pretul actiunilor?

Pretul actiunilor la diferitele burse poate fi vizualizat accesand link-ul postat pe pagina de start a societatii (www.nepinvest.com) si introducand apoi codul ticker in zona indicata de pagina web. Pretul actiunilor in Johannesburg este afisat in centi sud-africani, in Bucuresti pretul este afisat in lei, iar in Londra in Euro.

Care sunt actionarii sai principali?

NEPI nu are un actionar majoritar, insa mai multe institutii financiare de top detin cote importante din societate. Actionarii semnificativi sunt indicati pe pagina web a societatii (click aici).

Care este politica NEPI privind distributia?

Politica NEPI este de a face distributii de doua ori pe an.

Distributia se bazeaza pe "castigurile distribuibile, sau altfel spus "profitul" din veniturile din inchirieri, care se calculeaza scazand din veniturile din inchirieri, cheltuielile din exploatare si dobanda aferenta creditelor bancare. In mod normal "castigurile distribuibile" difera de profitul contabil care este calculat conform regulilor IFRS. Astfel, diferentele din reevaluarea proprietatilor imobiliare si ale instrumentelor financiare precum si un numar de alte elemente care nu tin de fluxul de numerar dar care afecteaza rezultatul contabil, nu sunt luate in calcul la stabilirea "castigurilor distribuibile". Castigurile de capital generate din vanzarea proprietatilor sunt reinvestite.

Cine declara distributia?

Distributia este declarata de catre consiliul de administratie.

Cine administreaza NEPI?

Administrarea NEPI este internalizata. Echipa de conducere este coordonata de unul dintre fondatori, iar grupul include experti in retail, inchirieri, managementul proiectelor de constructii si administrarea proprietatilor.

Ce inseamna administrare internalizata (internalised asset management)?

Acest lucru inseamna ca grupul NEPI dispune de personal executiv si angajati, si nu plateste onorarii de administrare unei societati de administrare asa cum se intampla in practica in cazul multor fonduri si trusturi de investitii imobiliare.

Cum sunt numiti administratorii?

Administratorii sunt numiti de catre actionari. Administratorii pot fi numiti si de catre consiliul de administratie, dar sub conditia aprobarii ulterioare de catre actionari in cadrul adunarii generale anuale a actionarilor.

Cum sunt remunerati administratorii?

Administratorii primesc onorarii ("director's fees"). Nivelul onorariilor administratorilor este aprobat anual de catre actionari si prezentat in detaliu in raportul anual al societatii.

Care este politica de stimulare a conducerii NEPI?

NEPI a implementat un plan de cumparare a actiunilor prin care membrii conducerii sale devin actionari ai fondului prin cumpararea de actiuni prin intermediul imprumuturilor puse la dispozitie de societate. Astfel, interesele conducerii sunt aliniate cu cele ale actionarilor. Membrii conducerii trebuie sa ramburseze imprumuturile primite si pot beneficia de profituri sau suporta pierderi in functie de veniturile primite din distributiile declarate, dobanzile platite la imprumuturile acordate de societate si diferenta din variatia pretului actiunilor la momentul vanzarii acestora.

Cine poate convoca adunari ale actionarilor?

Societatea este obligata sa organizeze o adunare anuala a actionarilor. In plus, orice administrator si orice actionar sau grup de actionari care detine cel putin 10% din actiunile societatii poate convoca o adunare a actionarilor in orice moment.

Ce impact pot avea emisiunile ulterioare de actiuni asupra actionarilor existenti?

Luand in calcul si faptul ca NEPI face distributii de doua ori pe an, noile investitii, dezvoltari si re-dezvoltari sunt finantate din surplusul de capital care uneori include capitalul obtinut prin emisiuni noi de actiuni. NEPI are ca obiectiv investirea capitalului obtinut din emisiuni de actiuni in scopul cresterii profitabilitatii si a distributiei per actiune. Desi emisiunile noi de actiuni dilueaza procentul de detinere al fiecarei actiuni, acestea cresc valoarea tuturor actiunilor in conditia in care capitalul obtinut este investit intr-o maniera profitabila.